KURU PATLICAN ve KABAK DOLMASI

Zamanınız az ise en pratik yemeklerden biridir dolma. Klasikleşmiş biber dolmasını tercih etmiyorum bu sefer tercihim yakın zamanda öğrendiğim top kabakların dolması ben genelde kavurmasını tercih ederdim fakat dolmasıda gayet leziz. Birde evde bulunan kuru patlıcanlarımı değerlendiriyor dolmada çeşitlilik güzeldir herkesin tercihi farklı olabiliyor sofrada.

Ayrıca ben son zamanlarda dolma yaparken pirinç yerine pirinç+bulgur kullanmayı tercih ediyorum. Kilo problemi olanlar yada kolestrol problemi olanlar için gerçekten çok iyi bir alternatif bulgur. Sağlığımıza dikkat etmeliyiz hayatta en önemli şey sağlık bunu unutmamak gerek :). Lezzeti konusunda tereddüt edenler olabilir çok hafif ve hoş bir lezzet katıyor bulgur dolmaya kesinlikle öneririm ama güvenemeyenler yine pirinç kullanabilirler.





MALZEMELER

  • Kişi sayısına göre kuru patlıcan ve dolmalık kabak. Ben 20 adet kuru patlıcan 4 adet kabak kullandım.
  • Patlıcan sayısının yarısı kadar minik domates
  • Her patlıcan ve kabak için 2 şer kaşık bulgur yani toplamda 48 kaşık bulgur ben burada 42 kaşık bulgur 6 kaşık pirinç kullandım. Tercih size kalmış.
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam dereotu
  • Bir tutam taze nane
  • Bir iki sap taze soğan
  • Zeytinyağı 
  • Bir kaşık salça
  • Bir tutam karabiber
  • Bir miktar tuz
  • Domates rendesi yada kışlık olarak hazırladığınız şişe domates.
YAPILIŞI
  • Öncelikle kabaklarımızı güzelce yıkayıp baş kısımlarını belli bir kalınlıkta kesiyorsa.Ve bu sapları atmıyoruz üzerine kapak yapmak için. Varsa aparat yardımıyla yoksa bir çay kaşığı ile dikkatlice oyuyoruz.
  • Geniş bir tencere içerisinde kuru patlıcanlarımızı haşlıyoruz.
  • İçi hazırlamak için pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkıyoruz.
  • Süzülen bulgur ve pirinç üzerine ince kıydığımız yeşilliğimizi soğanımızı ekliyoruz.
  • Şişe domatesi boşaltıyoruz ve salçayı ekliyoruz.
  • Zeytinyağı gezdiriyoruz.
  • Tuz karabiber ve dilediğiniz başka baharat varsa ekliyoruz.
  • Tüm malzemeyi birbiri ile özleşecek şekilde karıştırıyoruz.
  • Hazırladığımız iç karışımını tatlı kaşığı yardımı ile patlıcan ve kabaklarımızın içerisine tıka basa olmayacak şekilde dolduruyoruz.
  • Minik domateslerimizi ikiye bölüp patlıcanlarımıza kapak olarak kullanıyoruz. Kabaklarımızın kapaklarını zaten atmadığımız için onlarıda kapatıyoruz.
  • Kapaklı bir borcam içerisine yerleştiriyoruz dolmalarımızı.
  • Dolmalarımızın üzerinden az zeytinyağı ve tuz gezdiriyoruz.
  • Isıttığımız suyu dolmalarımzın üzerini geçmeyecek şekilde gezdiriyoruz.
  • Fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz.
  • Dolmalarımızın olduğu borcamı fırına koyuyoruz kapağını kapatmadan. Üzerleri kızarana kadar bu şekilde pişiriyoruz.
  • Dolmalarımızın üzerleri kızarınca borcamımızın kapağını kapatıyoruz. 
  • Borcam içerisindeki suyun yok denecek kadar az kalıncaya kadar pişirme işlemine devam ediyoruz.
  • Dolmalarımız servise hazır. İster soğuk ister sıcak harika bir ana yemek yardımcısı afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...