Asker Uğurlama Yemeği

7 Nisan 2013, Pazar

Ailemizi bizde yemeğe toplamak sıklıkla yapabildiğimiz bir durum değil. Mağlum çalışmanın verdiği yoğun tempo insanın kendine vakit ayıramadığı anlar oluyor. Kardeşimiz Melih'i askere uğurlayacağız sayılı günler kaldı. Bunun iyi bir fırsat olduğunu düşünüp ailelerimizi bize davet ediyoruz. Menüyü Mehmet belirliyor. Ama genelde Melih'in sevdiği yiyecekleri tercih etmeye çalışıyoruz. Açılışı eşimin favorisi olan Domates Çorbası ile yapıyoruz. Onu Hasan Paşa Köfte ve Fırın Makarna takip ediyor. Masamızı çeşit çeşit mezeler süslüyor. Bunlardan Bozcaada Gezimiz sırasında tanıdığımız Girit Ezmesi, Yoğurtlu ve Ekşili olmak üzere iki çeşit baklamız, Börülce Ekşilememiz ve benim en sevdiğim acı biberler :). Ve eli boş gelmeyi sevmeyen dünyalar iyisi iki annem gelirken Mücver ve Rus Salatası getiriyor. Üzerinede Melih'in en sevdiği tatlı Fırında Sütlaç var. Mutlu yuvamız onlarla daha da güzelleşiyor iyi ki varsınız.










Fark ediyorum ki gecenin telaşında ana yemeklerimin ve tatlımın resimlerini çekmemişim daha sonra bu yemekleri tekrar yaptığımda sizlere resimlerini de paylaşacağım.


Resimleri olmasa da tarifleri merak edenler için:

DOMATES ÇORBASI
Malzemeler:
  • 5 olgun domates
  • 2 dal maydanoz
  • 1 orta boy soğan
  • 2 kaşık un
  • 6 bardak su
  • Tuz, karabiber
  • Salça
  • Üzeri için kaşar peyniri
Bu tarifi ben daha pratik olduğunu düşündüğüm için düdüklü kullanarak yapıyorum bu sayede daha kısa sürede besin değerleri ölmemiş bir çorba elde ediyorum.

Yapılışı:
  • Domatesleri güzelce yıkıyoruz ve dörde bölüyoruz ve düdüklüye koyuyoruz.
  • Soğanımızı soyup yine dörde bölüyoruz ve düdüklüye koyuyoruz.
  • Diğer tüm malzemeyi ekliyoruz düdüklümüzün kapağını kapatıp 15 dk ( bu süre düdüklünüzün çalışma şekline göre değişebilir) pişmesini sağlıyoruz.
  • Pişen çorbamızın pürüzsüz bir lezzet halini alması için blenderdan geçiyoruz.
  • Servis ederken dilerseniz üzerine rendelenmiş kaşar isterseniz küp küp doğrayıp hafif baharatla kavurduğunuz ekmekle sunabilirsiniz her ikiside ayrı bir lezzet veriyor çorbamıza.


HASAN PAŞA KÖFTE
Malzemeler:
Köfte için:
  • 750 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yumurta
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • Tuz, karabiber

Püre için:
  • 6 orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı süt
  • Tuz

Yapılışı:
  • Patateslerimizi soyup haşlıyoruz.
  • Püre haline getirmek için haşlanmış patateslerimizi eziyoruz.
  • Bir kapta tereyağını eritiyoruz. Üzerine ezilmiş patateslerimizi ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Tereyağıyla karıştırılmış patateslerimizin üzerine yumurtamızı kırıyoruz ve karıştırıyoruz bu sırada ocağımız hala yanıyor.
  • Sütü bu karışıma yavaş yavaş ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Son olarakta tuzu ekleyerek püremizin hazır hale gelmesini sağlıyoruz. Daha güzel bir görüntü için püreyi sıkma torbasına koyarak hazırlayacağımız köfteleri bu şekilde doldurabiliriz.
  • Sıra geldi köfteleri hazırlamaya dileyen köfteleri bir gün yada bir kaç saat önce yapıp dinlenmesini sağlayabilir bu işlem köftelerimizin daha da güzel olmasını sağlayacaktır.
  • Köfte malzemelerini karıştırarak köftemizi hazırlıyoruz. 
  • Elde ettiğimiz harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz  ve yuvarlıyoruz. Yuvarlak köftelerin ortasını oyarak küçük çanaklar elde ediyoruz.
  • Köfteleri yağlanmış fırın tepsisine sıralıyoruz. 
  • Köftelerin üzerinden yağ gezdiriyoruz.
  • 200 derece fırında 20 dakika pişiriyoruz.
  • Köftelerimizi fırından çıkardıktan sonra önerdiğim şekilde yada kaşık yardımı ile köftelerimizin çukur kısımlarını püre ile dolduruyoruz.
  • 1 yemek kaşığı salçamızı suda eriterek köftelerimizin üzerine gezdiriyoruz. Burada dileyen salçalı suyu bol tutup sulu bir yemek elde edebilir.
  • En üste kaşar rendesi koyup kaşarlar eriyinceye kadar köftelerimizi tekrar fırına sürüyoruz.


FIRINDA MAKARNA
Malzemeler:
  • 1 paket spagetti makarna
  • Yağ
  • 400 gr kaşar peyniri
  • 1 paket beşamel sos
  • Tuz

Yapılışı:
  • Makarnamızı yağ ve tuz ilave ederek yumuşak olacak şekilde haşlıyoruz. Haşlanan makarnayı fırına dayanıklı fırın kabına alıyoruz.
  • Fırınımızı 200 dereceye getiriyoruz.
  • Kaşarımızı rendeliyoruz.
  • Beşamel sosumuzu hazırlıyoruz.
  • Makarnamıza önce kaşar peyniri rendesi ekliyoruz daha sonrada beşamel sos. Her yerine yayılacak şekilde sosu dağıtıyoruz.
  • Makarnamızın üzerine bol miktarda kaşar peynir gezdiriyoruz.
  • Fırına sürdüğümüz makarnamızın üzeri renk değiştirene kadar bekliyoruz. Sıcak bir şekilde servis ediyoruz.

EKŞİLİ BAKLA
Malzemeler:
  • 250 gr bakla
  • 1 diş sarımsak
  • Dereotu
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
  • Baklalarımızı bir dilim limon ile haşlıyoruz. Burada amacımız kararmamış baklalar elde etmek.
  • Sarımsağı eziyoruz. 
  • Zeytinyağı sarımsak limon tuz ile karıştırıyoruz. Servis tabağımıza alıp karışımımızı dereotuyla süslüyoruz.

YOĞURTLU BAKLA
Malzemeler:
  • 250 gr bakla
  • 1 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Salça
  • Pul biber

Yapılışı:
  • Yine baklalarımızı bir dilim limon ile haşlıyoruz. 
  • Sarımsağı eziyoruz. 
  • Baklalarımızı zeytinyağı sarımsak yoğurt tuz ile karıştırıyoruz. Servis tabağımıza alıp karışımımızın üzerine yağda kızdırdığımız salça pul biber karışımını gezdiriyoruz ve maydanoz ile süslüyoruz.

GİRİT EZME
Malzemeler:
  • 150 gr ezine peyniri ya da yağlı bir çeşit peynir
  • 3 yemek kaşığı tuzsuz lor
  • 3 yemek kaşığı ceviz kırığı
  • 3 yemek kaşığı tuzsuz badem kırığı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • Pul biber
  • Dereotu

Yapılışı:
  • Peynirimizi ve lorumuzu geniş bir kap içerisinde ezerek karıştırıyoruz.
  • Zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağımızı ezerek peynir lor karışımımızın özümsemesini sağlayacak şekilde karıştırıyoruz.
  • Ceviz kırığı pul biber ve ince kıyılmış dereotunu karışımımıza ekliyoruz.
  • Bu aşamada ezmemizin kıvamının daha yumuşak olmasını isteyenler bir miktar daha zeytinyağı ekleyebilir.
  • Sunum yapacağımız tabağa alıp bütün bademlerle süsleyerek servis edebiliriz.

BÖRÜLCE EKŞİLEMESİ
Malzemeler:
  • 500 gr taze börülce
  • 2 orta boy soğan
  • 2 limon
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Yapılışı:
  • Öncelikli olarak börülcelerimizi haşlıyoruz. Yeşil kalmalarını sağlamak için haşlama işlemi bitince soğuk sudan geçiriyoruz.
  • Soğanlarımızı halka şeklinde doğruyoruz.
  • Limonları sıkıyoruz.
  • Börülcelerimizi soğanla karıştırıp üzerine limon zeytinyağı ve tuzdan oluşan sosumuzdan gezdiriyoruz.

FIRINDA SÜTLAÇ
Malzemeler:
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 litre su
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 litre süt

Yapılışı:
  • Pirinçleri ayıklayıp yıkıyoruz ve 1 litre suda haşlıyoruz.
  • Pirinçler şişip yumuşayınca 1 litre süt ve şekerimizi ilave ediyoruz. Burada sütümüzü yavaş yavaş karıştırarak ilave etmekte fayda var.
  • Bir bardak suda pirinç unumuzu eritiyoruz sütün kaynamasına yakın bir zamanda  ilave ediyoruz ve 10 dakika daha kaynatıyoruz koyulaştığını göreceksiniz.
  • Bu arada fırınımızı 180 dereceye getiriyoruz ısınması için.
  • Ateşten almaya yakın güzel bir kokusu olması için vanilyayı ekliyoruz.
  • Isıya dayanıklı kaselere bölüştürüyoruz sütlacımızı çünkü fırında çatlamamaları gerekiyor.
  • Kaselerimizi fırın tepsisine sıralıyoruz. Tepsinin içerisine su koymayı unutmuyoruz yoksa tatlımızın tabanlarını yakabiliriz.
  • Sütlaçların üzeri renk değiştirene kadar fırında tutuyoruz. Sıcak servis edebileceğiniz gibi dolapta saklayarak soğukta servis edebilirsiniz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...